Senarai Lubuk Biasiswa, Dermasiswa, Bantuan Zakat dan Pinjaman Pendidikan Untuk Pelajar Malaysia - Tawaran Biasiswa Malaysia 2019/2020

Breaking

Post Top Ad

Isnin, 31 Disember 2018

Senarai Lubuk Biasiswa, Dermasiswa, Bantuan Zakat dan Pinjaman Pendidikan Untuk Pelajar Malaysia

Bagi mereka yang masih tercari-cari sumber biasiswa, bantuan kewangan atau pinjaman pelajaran untuk menyambung pengajian, berikut merupakan antara senarai tempat untuk anda membuat permohonan.

Berikut merupakan senarai tawaran biasiswa terkini yang masih terbuka untuk permohonan.



[Tarikh tutup] Tawaran Biasiswa

[4 Januari 2019] Biasiswa MNRB Holdings Berhad 2019

[20 Januari 2019] Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah (BKNS) 2019

[1 Februari 2019] Biasiswa Kerajaan Jepun Untuk Latihan Perguruan (MONBUKAGAKUSHO: MEXT) 2019

[10 Februari 2019] Biasiswa MyBrainSc KPM (Pendidikan Tinggi) 2019

[13 Februari 2019] Tawaran Penajaan / Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (Ijazah Sarjana / Kedoktoran) 2019

[13 Februari 2019] Biasiswa Kerajaan Jepun Untuk Pengajian Jepun (MONBUKAGAKUSHO: MEXT) 2019

[15 Februari 2019] Dermasiswa Pengajian Islam Luar Negara Majlis Agama Islam & 'Adat Melayu Perak

[20 Februari 2019] Pembiayaan Pendidikan Peneraju Tunas Potensi 2019

[28 Februari 2019] Biasiswa Bank Pembangunan Islam (IsDB) 2019

[4 Mac 2019] Biasiswa Lepasan Ijazah Ajinomoto (Masters) ASEAN + ONE 2020

[15 Mac 2019] Biasiswa Yang Di Pertuan Agong 2019/2020

[30 Mac 2019] Biasiswa PAM Inovar 2019

[Terbuka] Biasiswa Top Glove Foundation 2019



Agensi Tempatan:
Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)
Majlis Amanah Rakyat (MARA)
Yayasan Pelajaran MARA
Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM)
Kementerian Belia dan Sukan (KBS)
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI)
Kementerian Pertahanan
PTPTN

Agensi Yayasan Negeri:
Yayasan Wilayah Persekutuan
Yayasan Perak
Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor
Yayasan Selangor
Yayasan Negeri Sembilan
Yayasan Melaka
Yayasan Pahang
Yayasan Sarawak
Kumpulan Yayasan Sabah
Lembaga Biasiswa Negeri Kedah
Yayasan Pelajaran Johor
Yayasan Terengganu
Kumpulan Wang Biasiswa Negeri Perlis
Tabung Amanah Pinjaman Penuntut Pulau Pinang
Yayasan Kelantan
Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka

Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC):
Yayasan Khazanah
Yayasan Telekom (TM)
Petronas
Bank Negara
Yayasan Proton
Yayasan Bursa Malaysia
Yayasan FELDA
Yayasan Tenaga Nasional Berhad (TNB)
Creative Industry Lifelong Learning Programme

Tawaran Biasiswa 2013
Agensi Swasta:
Taylor's Universiti College
Universiti Multimedia
International Medical University (IMU)
Fairview International School, Kuala Lumpur
ASTRO
HSBC
MAXIS
Yayasan Chemical Company of Malaysia (CCM)
UEM Group Berhad
United Malacca Berhad
Utusan Group
Yayasan Sime Darby
American Malaysian Chamber of Commerce (AMCHAM) and the Malaysian-American Commission on Educational Exchange (MACEE)
The Star
Kuok Foundation Berhad
GAB Foundation
Sin Chew Daily
Yayasan Tunku Abdul Rahman

Pensyarah IPT:
Skim Latihan Akademik IPTA (SLAI) & Skim Latihan Akademik Bumiputra (SLAB)
Hadiah Latihan Persekutuan
Biasiswa Sub Kepakaran dan Pos Doktoral

Pelajar IPT:
Biasiswa Khas Tenaga Akademik IPTA (BKTA)
Skim Latihan Tenaga Pengajar Teknikal (SLTP)
Biasiswa Sukan
Bantuan Kewangan Pelajar Asasi IPTA (Asasi)
Bantuan Kewangan Pelajar Kolej Komuniti (BKPKK)
Tabung Pinjaman Pelajaran (TPP)

Orang Kelainan Upaya (OKU):
Bantuan Kewangan Orang Kelainan Upaya (OKU) di IPT
Bantuan Kewangan Program Pendidikan Khas Politeknik


Pelajar Antarabangsa:
Biasiswa Antarabangsa Malaysian International Scholarship (MIS) - Ijazah Lanjutan
Malaysia Technical and Cooperation Programme (MTCP) for Postgraduates Studies
Commonwealth Scholarship and Fellowship Plan (CSFP)

Orang Awam:
MyPhD
MyMaster
MyBrainSc
PhD Industri

11 ulasan:

  1. susah mahu dapatkan scholarship buat masa sekarang .. trial pun tidak dapat membantu .... huhuhuhuhu

    BalasPadam
  2. Huh klu trial takyah sebutlahhh...
    What matters is spm.
    Lol

    BalasPadam
  3. huh spm pon belum tentu dapat, ak ni tgh ambik medic still lagi tercari cari...mara oh mara

    BalasPadam
  4. susahnye nak dapat scholarship buat degree :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. cube apply like dermasiswa atau bantuan am like yayasansimedarby..kuok foundation..yayasan tunku abdul rahman...if baru nak stat blaja peluang nk dapat dana tu cerah..:)

      Padam
  5. assalamualaikum.. saya ni bru lpasan spm thun ni,. jdi skarang ni saya tngah mncari biasiswa,.. ble tlg ajar saya? lagipun saya tak reti stepnya..

    BalasPadam
  6. Skrg kerajaan dah byk hutang. Scholarship pun dah potong bajet. Jadi semakin susah utk jaya memohon.

    BalasPadam
  7. bajet pendidikan byk dh potong... penting lawakan tugu dr majukan anak bangsa.. bijan oh bijan..

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum , maaf bertanya ? sebab saya pun tak berapa tau . Saya dah start belajar and dah sem 2 dah pun saya ada terdengar kawan kawan kata dapat duit bantuan zakat daripada setiap negeri asalnya kita . Macam mana nak apply? and kalau terlepas untuk apply time sem 1 . sem 2 boleh apply ka?

    BalasPadam
  9. Saya sangat berharap di berikan rejeki kepada allah agar saya tetap bisa kuliah dan di berikan kepintaran untuk menjaga nilai 3,23 saya saya sangat berharap di/berikan bantuannya salam hormat saya sainuddin 082225729792

    BalasPadam
  10. Susah nak dapat biasiswa .bukak kedai burger lagi bagus .sehari dapat rm10 ok aper.

    BalasPadam